DIYSAT Model Uydu İskelet Montajı
Artık sıra DIYSAT Model Uydu iskeletin montaj aşamasına geldi. Tornavida kullanmaya alışkın kişiler için sadece 10 dakikalık bir zamanda tamamlanacak bu işlem, aşağıda resimli şekilde anlatılmıştır. Montaj işlemine geçmeden önce bir de aynı iskelet yapısının farklı malzemeler ile nasıl göründüğü hakkında fikir vermesi adına, 3D çıktı ve saydam Pleksiglas (akrilik) malzemeden yaptığım denemeleri de göstermek istedim.

Resim-1. Soldan sağa (3D çıktı, DIYSAT, Saydam Pleksiglas model küp uydu.)

Resim-2. Soldan sağa (3D printer, DIYSAT, Saydam Epoksi model küp uydu)
3D çıktıda siyah flament kullanılmış ve hazır bir dosyadan çıktı alınmıştı, ancak bu modelde yükseklik olarak küp uydunun kenarlarında bulunan kızakların da yükseklikleri baz alınarak yapıldığından (11.3) mm yüksekliğe erişmekteydi, en sağda görülen saydam yapı tüm köşeleri birbirine tam geçmeli şeklinde kesilmişti, görsel olarak daha hoş görünse de ayrıca kenar yüzeylerine işleme gerektiğinden her ikisini de bir başka çalışma için kenara koydum. Sonrası malum sizin de bildiğiniz gibi “kendi uydunu kendin yap” mantığı ile DIYSAT meydana çıktı.
Konumuza dönelim. Parçalarımız lazerle kesilmiş ve montaj için ön hazırlık aşamasına gelmişti. Şimdi nasıl montaj yapılması gerektiğini görelim. Masaüstüne tüm yüzey parçalarımızı seriyoruz. Toplamda (6) ana (8) adet de destek parçamız var.

Resim-3. DIYSAT’ın iskeletini oluşturan 6 yüzey ve destek parçalarının tamamı.

Resim-4. DIYSAT’ın iskeletini oluşturan (6) yüzey ve destek parçalarının detayı.
Önce sıfır numara zımpara ile çok bastırmadan kontraplak malzemenin kesim yerlerinde kıymık ya da çıkıntı oluşmuş alanları ve kenarları hafifçe zımparalıyoruz. Aslında lazer kesimde buna gerek kalmıyor ancak ben daha sonra cam verniği atacağım için bunu tercih ettim.
(3) adet/sayfa *.pdf formatında yüzeyleri ve isimlendirmeleri gösteren kılavuzu kolayca görebileceğiniz bir yere koyun. Bu dokümanda hangi parçanın hangi parça ile nasıl birleşeceği harflerle ifade edilmiştir. Aynı harfler yazılı yüzeyler birbirine geçmeli şekilde birleştirilmesi gerekmektedir. Örneğin bir yüzeydeki (A) harfi, diğer yan yüzeyde (A) harfine denk gelecek şekilde yerleştirilme yapılmalıdır.

Resim-5. Alt yüzey.
Alt parçayı [ + Z ] masanızın üzerine yerleştirin. Yüzeyin hangi kısmını kullanacağınız önemli değildir ancak parlak olan kısmı üst tarafa gelecek şekilde bırakın.

Resim-6. Destek parçaları montajı.
Yan destek parçalarından (1) tanesini elinize alın ve alt keskin kenarlı yüzeyin etrafına (4) mm yüksekliğinde ağaç tutkalı sürün ve birkaç dakika bekleyin.

Resim-7. Destek parçalarının 90 derece dik yerleştirilmesi.
Kurumaya yakın ikinci kez ince bir katman halinde tutkalı sürün ve birkaç dakika daha bekleyerek yüzey parçasının üzerinde bulunan (1) adet deliğe kavisli kenarları içe bakacak şekilde dik olarak yerleştirin.
Destek parçalarının ölçüsüne göre kesilmiş boşluğa tam olarak yerleşmesi vida deliklerinin birbirini karşılaması için önemli olduğundan dikkatli bir şekilde bu işlemi diğer (3) destek parçası için de tamamlayın, kenarlardan tutkal taşmasını kağıt peçete ile silin ve malzemeyi kurumaya bırakın.

Resim-8. Destek parçalarının yerlerine yerleştirilmiş hali.
[ + Z ] yüzey ve destek parçaları kururken bu kez [ – Z ] yüzeyi elinize alın ve “Educational Cubesat Model” yazan yüzü aşağı gelecek şekilde masaya yerleştirip kalan (4) adet destek parçasını da yukarıda anlatıldığı şekilde tutkallayın. Bu işlemden sonra kalan ve yan yüzeyleri oluşturan (4) ana yüzeyin tutunacağı (2) yüzeyin hazırlığı tamamlanmış olacaktır.

Resim-9. Yan yüzeyin montajı.
[ – X ] Yan yüzeyinde “5V1A” yazan yan yüzey parçasını elinize alın. Bu yazı yandan bakıldığında sol alt kısma gelecek şekilde parçayı [ + Z ] yüzey parçasının (F) harfi ile gösterilen yüzeyleri bir birine geçecek şekilde birleştirin.

Resim-10. Vidalama işlemi.
[ – X ] Yan yüzeyinde sol üst ve sağ alt köşelerde bulunan(3) mm çapındaki (2) adet cıvata deliğine; elinizdeki Metrik 3 cıvataları dışarıdan içeri doğru önce yüzey parçasından, ardından da destek parçasından geçirin ve destek parçası tarafından somunu yerleştirin.

Resim-11. Civata ve somunun takılmış hali (Civata dışta, somun iç kısımda kalacak).

Resim-12. Somunun iç kısımdan görünümü.

Resim-13. Civatanın dışarıdan görünümü.
Somun sıkıştırılırken yumuşak kontraplak malzemeye zarar vermeyecek sıkılıkta olmalıdır. Daha sonra aynı işlemi diğer delik için uygulayın.

Resim-14. (3) yüzeyin montajlanmış hali.
Aynı işlemi şu an dikey durumda bulunan [ – X ] parçasının hemen karşısına yerleşecek ve altta (H) harfleri birbirine geçecek şekilde [ + X ] parçası için, daha sonra da [ + Y ] ve [ – Y ] yüzeyleri için tamamlayın.

Resim-15. (5) yüzeyin montajı tamamlanmış halde.

Resim-16. Üst kapak (geçici olarak yerleştirilmiş).
Buraya kadar yapılan işlemlerde küpün (5) yüzeyi tamamlanmış olacaktır. Şimdilik son kalan, yani üst parçayı bir kenarda bekletin.
Bu parça iç elektronik kartlar yerleştirildikten sonra yerine konacaktır o nedenle elektronik parçaların tam olarak işlevlerini yerine getirdiğinden ve sorunsuz çalıştığından emin olmadan acele etmeyin.
Bir sonraki adım olan iç kartların kesiminde görüşmek üzere.
Ellerine saglik Ruha cok guzel gorunuyor.
Sağolun Levent Bey, zaman darlığından yavaş yavaş ilerliyor.
Ruha bey merhaba. Böyle bir çalışmayı bizimle paylaştığınız için teşekkürler. Gerçeğine daha yakın olması için şaseyi neden Alüminyum’dan yaptırmadınız acaba?
Merhaba Metin Bey. Elimde saydam fiberglas ve 3D çıktı dahil iskelet yapısı var. Ancak ben bu çalışmada adı gibi daha çok eğitim maksatlı bir modele yöneldiğim için kontraplak yapıyı tercih ettim. Alüminyum iskeleti ben ya da siz yaptırabiliriz ancak bu imkanların olmadığı bir ilçede erişilebilirliği engellemiş olacaktım. Ben olabildiğince lise düzeyinde öğrenci harçlıkları ile yapılabilirlik, tüm malzemeleri yurt içinden temin edilebilirlik ve uygulanabilirlik istedim. Böylece de daha çok kişiye ulaşıp uydu konusuna ilgiyi arttırmak ve farkındalık oluşturmayı düşündüm.İlk prototip tamamlandıktan sonra deneme yapabiliriz isterseniz.